4 Şubat Dünya Kanser Günü: ‘Erken tanı tedavi için çok önemli’

4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde erken teşhisin önemine dikkat çeken Güven Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü’nden Uzman Dr. Saadet Tokluoğlu, kanser vakalarındaki artışın nedenlerini ve erken teşhisin hayati önemini vurguladı.

Dünyada kanser vakalarının her geçen gün arttığını belirten Dr. Tokluoğlu, “Yaş ortalamasının artmasıyla birlikte kanser vakalarında da ciddi bir yükseliş gözlemleniyor. Ancak yaşlanma tek faktör değil. Modern yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı, hava kirliliği ve stres gibi etkenler de kanser riskini artırıyor. Bilinçsiz tüketilen işlenmiş gıdalar, hormonlu besinler ve çevresel toksinler, vücudun savunma mekanizmalarını zayıflatarak kanserin ortaya çıkma olasılığını yükseltiyor” diye konuştu.

‘REKEN DEVREDE YAKALANDIĞINDA TEDAVİ ŞANSI ÇOK YÜKSEK’

Kanserin en büyük düşmanının erken teşhis olduğuna dikkat çeken Tokluoğlu, “Kanser erken evrede yakalandığında tedavi şansı çok daha yüksek oluyor. Ne yazık ki, çoğu insan tarama testlerine katılmaktan kaçınıyor ya da vakit bulamıyor. Oysa bu testler, hastalığın ilerlemesini engellemenin en etkili yolu. Düzenli tarama testleri hayati öneme sahiptir. 40 yaş üstü kadınların meme kanseri için mamografi çektirmesi, 30 yaş üzerindeki kadınların rahim ağzı kanseri için HPV ve smear testlerini yaptırması, 50 yaş üstü bireylerin kolon kanseri taramalarına katılması, akciğer kanseri açısından risk grubundaki kişilerin düşük dozlu bilgisayarlı tomografi (LDCT) taramaları yaptırması hayati önem taşıyor” dedi.

YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Son yıllarda kanser tedavilerinde devrim niteliğinde gelişmeler yaşandığını ifade eden Dr. Tokluoğlu, “Artık geleneksel tedavilerin yanı sıra immünoterapi, hedefe yönelik tedaviler, gen tedavileri ve yapay zekâ destekli erken teşhis yöntemleri ile hastaların tedavi süreci daha konforlu hale geliyor. İmmünoterapi, bağışıklık sistemini kanser hücreleriyle savaşacak şekilde güclendiren bir yöntem olarak öne çıkarken, hedefe yönelik tedaviler ise kanserin genetik profiline göre kişiye özel ilaçların kullanılmasını sağlıyor. Bireysel olarak kanser konusunda bilinçlenmek, düzenli taramalara katılmak ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemek çok önemlidir. Aynı zamanda çevremizi de bu konuda bilinçlendirmeli, taramaların önemini anlatmalı ve kanserle mücadele eden bireylere destek olmalıyız. 4 Şubat Dünya Kanser Günü, kansere karşı birlikte harekete geçmek için bir fırsat sunuyor. Bugün yapacağımız bir bilinçlendirme, belki de bir insanın hayatını kurtarabilir” dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Her 6 çiftten 1’i kısırlık problemi yaşıyor! Nedeni obezite ve sigara olabilir

Her 6 çiftten 1’i düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla cinsel ilişki yaşamasına rağmen bebek sahibi olamıyor. İnfertilite yani kısırlık sebebi her iki cinsiyette de eşit oranlarda görülüyor. Prof. Dr. Tümay İpekçi, erkeklerdeki kısırlığın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

4 ayda 15 kiloyu meyveyle verdi! ‘Dışarı çıkarken çantama mutlaka atarım’

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

20’li yaşlarda kanser tehlikesi: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, son yıllarda genç yaş grubunda meme, kolorektal, pankreas ve testis kanseri vakalarının arttığını belirtti. Özellikle ailede kanser öyküsü bulunan bireylerde, tarama ve kontrol süreçlerinin erken yaşta başlaması gerektiğini vurgulayan uzman, düzenli takiplerin hayat kurtardığını söyledi.