İş dünyası kredi kısıtlamalarının gözden geçirilmesini istiyor

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Enflasyon ve KOBİ Finansman Sorununu Değerlendirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon ile KOBİ’lerin finansman sorununa ilişkin değerlemelerde bulundu.

Avdagiç, ocak ayı meclisinde yaptığı konuşmada, taze meyve-sebze fiyatları ile hizmet enflasyonundaki yıllık artışların manşet enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bu yılın enflasyonla mücadelede kazanıldığı bir yıl olmasını dileyen Avdagiç, “Ancak iki önemli konu var. Taze meyve-sebze fiyatları aralıkta yüzde 1,65 düşmesine rağmen yıllık fiyat artışının yüzde 70’e dayanması dikkat çekicidir. Aynı şekilde, kira artışının önemli bir etken olduğu hizmet enflasyonunda yıllık artış oranı yüzde 66 ile manşet enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşti.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Avdagiç, Türkiye’nin tarımsal üretimi artırarak ve gıda fiyatlarında sürdürülebilir istikrarı sağlamak zorunda olduğunu vurgulayarak, “Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2024 yılında dünya gıda fiyatları yüzde 2 düşerken, Türkiye’nin gıda enflasyonunun yüzde 70’lerde kalmasının, geçerli bir izahı olamayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

KREDİ ÇAĞRISI

İTO Başkanı Avdagiç, enflasyonla mücadelede önemsedikleri diğer bir konunun ise kredi piyasasına yönelik makro ihtiyati kısıtlamaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yüksek kredi maliyetlerinin enflasyonist etkisine dikkat çeken Avdagiç, “Selektif bazda yeniden gözden geçirilmesinin bu süreçte önemli bir işlev göreceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Avdagiç, özellikle üretim, yatırım ve ihracata yönelik kredilerin ticari krediler içinde ayrı bir kategoride değerlendirilmesini talep etti. Ayrıca maliyetleri düşürecek düzenlemelerin de gerekliliğine işaret etti.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Related Posts

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Fed uyardı: Ticaret savaşları ve borç krizi ABD finansal sistemini tehdit ediyor

ABD Merkez Bankası’nın Nisan raporunda, ticaret politikalarındaki belirsizlik, artan tarifeler ve ABD’nin borç sürdürülebilirliği finansal istikrar için en büyük riskler arasında gösterildi. Rapora göre, olası bir ticaret savaşı ve politika dalgalanmaları piyasalarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

ABD’de petrol sondajında sınırlı artış

ABD’de petrol sondaj kulelerinin sayısı bu hafta 2 artarak 483’e çıktı. Son bir yılda kule sayısı 23 azaldı. Brent petrol haftayı 66,87 dolardan tamamlarken, WTI tipi ham petrol 63 dolar seviyesinde kapandı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir