ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi, Kongre’deki Cumhuriyetçilerin vetosuna takılan 61 milyar dolarlık Ukrayna’ya askeri yardım paketi için “Atina formülüne” başvuracak. Yunan ve ABD medyasında çıkan haberlere göre, Washington, Yunanistan’ın kendi ihtiyaç fazlası silahlarının bir kısmını Ukrayna’ya bağışlaması karşılığında ABD ordusundaki ihtiyaç fazlası silahları Yunanistan’a hediye edecek. Yunan medyası, geçtiğimiz günlerde ABD’nin ücretsiz olarak Atina’ya üç adet 23 metrelik koruyucu sınıfı devriye botu, iki adet Lockheed Martin C-130H nakliye uçağı, Lockheed P-3 devriye uçakları için 10 adet Allison T56 turboprop motor sevkedeceğini yazmıştı.
BIDEN’IN ÖZEL YETKİSİ
Geçen kasım ayında Almanya ve İsviçre arasında Leopard tankları için yapılana benzer bir şekilde gerçekleştirilecek olan anlaşma için ABD Başkanı Joe Biden’ın özel yetkisini kullanacak. ABD Başkanı, fazlalık durumdaki savunma silahlarını kendi tayin edeceği ve bir alt sınırı bulunmayan değerlemeyle başka ülkelere verebiliyor. Söz konusu yasa yıllık 500 milyon dolarlık bir transfere izin verse de Biden’ın silahlar için sıfır dolarlık bir ücret belirleme hakkı var.
BLINKEN’IN MEKTUBU
Atina yönetiminin Kiev’e yapacağı askeri yardımlar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın geçen hafta Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e yazdığı ve Yunanistan’ın F-35 satın alma talebine olumlu yanıt verildiğini bildirdiği mektupta da gündeme gelmişti. Mektubunda, “Yunanistan’ın Ukrayna’ya transfer edebileceği ya da satabileceği savunma teçhizatları ile ilgilenmeye devam ediyoruz” diyen Blinken, söz konusu askeri teçhizatların Ukrayna’ya transferi halinde “Yunanistan için 200 milyon dolara kadar ek askeri finansmanın” değerlendirilebileceğini belirtmişti.
SEVKIYAT BAŞLADI MI
Öte yandan Yunan Kathimerini gazetesi, Atina yönetiminin askeri kurumlara gerekli talimatları verdiğini ve sevkıyatın çoktan başlamış olabileceğini iddia etti. Yunanistan’ın hangi silahları Ukrayna’ya sevk edeceği kesinlik kazanmasa da Yunan ordusunun aktif kullanımda olmayan ve Ukrayna ordusuna kolay entegre edilebilecek Sovyet/Rus üretimi Tor, Osa ve S-300 gibi hava savunma sistemleri ve ZU-23-2 uçaksavar sistemleri bulunuyor.
ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçilerin Ukrayna’ya doğrudan yardım paketlerini onaylamama konusundaki ısrarı nedeniyle, Washington yönetiminin aynı yönetime başvurarak başka ülkelerle de Kiev’e yardımda bulunabileceği değerlendiriliyor.