İşte o yazı:
MATRUŞKA GİBİ ŞİRKETLER
Çöpler Altın Madeni 2010 yılından beri, ABD’li madencilik devi SSR Mining iştirakleri arasında bulunduğu Alacer Gold’un yüzde 80 ve Çalık Grubu’nun şirketi Lidya Madencilik’in yüzde 20 ortak olduğu Anagold tarafından işletiliyor.
Rekabet Kurumu 28 Nisan 2023 tarihinde Artmin Madencilik’le ilgili “Birleşme ve Devralma” Kararı şöyle:
“Lidya Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ ve Mariana Turkey Limited’in ortak kontrolü altındaki Artmin Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin ortak kontrolüne Alacer Gold Corp. aracılığı ile SSR Mining Inc.in de dahil olması işlemine izin verildi.”
Bu karar bizi Artvin’e götürüyor.
Enerji şirketleri matruşka gibidir, içinden şirketler çıkar. Son noktayı bulmak kolay değildir. Para şirketler arasında dolaşır. İliç sahasının hakim ortağı Alacer’in içinden Mariana Turkey Limited diye bir şirket çıkıyor. Mariana Turkey Birleşik Krallık’ın vergi cenneti Manş Denizi adalarından Guernsey’de kayıtlı
pasif bir holding şirketi.
VERGİ CENNETİNDE ŞİRKET KURULDU
Mariana Turkey şirketinin adresi, tüm vergi cennetlerinde olduğu gibi bir posta kutusu: PO Box 186 Royal Chambers St Julian’s Avenue St Peter Port GUERNSEY GY1 4HP.
Rekabet Kurulu’nun aldığı kararın önemi çok geçmeden ortaya çıkıyor.
Dünya gazetesinden Kerim Ülker’in haberi 11 Mayıs 2023 tarihli haberinden öğreniyoruz ki, 14 Mayıs yerel seçimlerinden önce Türkiye’ye en son yatırım, SSR Mining’den gelmiş.
ABD’li madencilik devi SSR Mining, Çalık Grubu’nun iştiraklerinden Artvin’deki Hod Maden’in yüzde 40’ını satın alıyor.
ABD’li şirket, 120 milyon doları peşin ödeyecek. Geri kalan 150 milyon dolarlık ödeme ise anlaşmanın ertesi yılından itibaren belirli sürelerde gerçekleştirilecek.
Çalık Grubu Lidya Madencilik ve Alacer Gold tarafından 2009 yılında kurulan Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni işletmesinin ikizi de böylece doğmuş oluyor.
BÜYÜK LOKMA ARTVİN
Hod Maden sahasındaki cevherin; 2015 yılında yapılan sondaj çalışmaları sonucunda sadece Türkiye’de değil, dünyada da son 10 yılda yapılan en önemli keşiflerinden biri olduğu ileri sürülüyor.
Hod Maden’in yüzde 70’i Çalık iştiraki, kalan yüzde 30’luk hisse ise madenlere finansman sağlayan Kanada merkezli Sandstorm şirketine ait.
Çalık Grubu Erzincan İliç altın madeninin finansmanını da Sandstorn Gold ortaklığında kurdukları Artmin Madencilik üzerinden sağlıyor.
Ruslar tarafından 100 yıl önce Artvin’de yapılan bakır madeni işletmeciliği yapan Hod Madenleri’ni yeniden hayata geçirmek isteyen Çalık Grubu’na Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü “ÇED raporuna gerek yoktur” kararı vermişti.
Rize İdare Mahkemesi, kararı iptal etti. Açılan dava sonucunda, Hod’da inceleme yapmak üzere bir bilirkişi heyeti atadı. 1 Haziran 2016’da ilk keşif yapıldı.
Artvin’de Yukarı Maden (Yukarı Hod) ve Aşağı Maden (Aşağı Hod) bölgesinde sondaja başlayan şirketler altına ulaştıklarını ilan etti ve yabancı ortak Sandstorm Gold yatırım değerlerini yükseltti.
Artvin’in yeşili, dağları neylesin!
patronlardunyasi.com