Pakistan’da “Dezenformasyon Yasası” onaylandı: İfade özgürlüğü tehlikede mi?

Pakistan Senatosu, Sosyal Medya Kullanıcılarının Cezalandırılmasını İçeren Yasayı Kabul Etti

Pakistan’da Senato, dezenformasyon yaydığı tespit edilen sosyal medya kullanıcılarının çeşitli cezalara çarptırılmasını öngören ve “ifade özgürlüğünü engellemek için” tasarlandığı öne sürülen ve tartışmalara neden olan yasa tasarısını kabul etti. Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından imzalanması gerekiyor.

Ülkede, siber suç yasalarında değişikliğe ilişkin yasa tasarısı, parlamentonun üst kanadı Senato’da oylamaya sunuldu.

İfade özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle tartışmalara neden olan ve “toplumda panik ya da huzursuzluğa yol açabilecek yanlış bilgileri kasıtlı olarak yayan, gösteren ya da ileten” kişilerin 3 yıla kadar hapis, para cezası ya da her iki cezaya birden çarptırılmasını öngören yasa tasarısı, Senato’da kabul edildi.

Hükümetin, “dezenformasyonun yayılmasını engellemek için gerekli” olduğunu bildirdiği tasarının Senato’nun her iki kanadında da onaylanması tepkilere yol açtı.

Muhalefet liderlerinden Şibli Faraz, tasarının “aceleyle ve tüm paydaşlara danışılmadan” Senato’dan geçirildiğini kaydederek karara tepki gösterdi.

Eski Başbakan İmran Han ve Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Sözcüsü Zülfi Bukhari de tasarıya mahkemede itiraz edeceklerini söyleyerek, “Yalan haberlerle mücadele bahanesiyle ifade özgürlüğünü susturmak için Senato’nun her iki kanadından da geçen yasa tasarısını hiçbir demokrasi destekçisi destekleyemez.” ifadesini kullandı.

Tasarı, 23 Ocak’ta Meclis’ten geçmişti

Tartışmalara neden olan tasarı, 23 Ocak’ta parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’ten geçmiş, bu durum protestolara neden olmuştu.

Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından imzalanması gerekiyor.

İçerikleri sosyal medyadan kaldırma yetkisine sahip bir kurum oluşturulacak

Tasarının yasalaşması halinde yasa uyarınca yetkililer, silahlı kuvvetler, parlamento ya da il meclislerine yönelik eleştirel paylaşımlar da dahil “yasadışı ve saldırgan” olduğu düşünülen içerikleri sosyal medyadan kaldırma yetkisine sahip bir kurum oluşturulacak.

Bu kapsamda kararı ihlal eden kullanıcılar, çeşitli cezalarla karşı karşıya kalacak. (AA)

Related Posts

Casene Mağarası nerede? Casene Mağarası’nın geçmişi…

Casene Mağarası’nda terör örgütü PKK üyeleri bugün silah bıraktı. Peki, Casene Mağarası nerede? Casene Mağarası’nın geçmişi…

Binlerce Airfryer geri çağrıldı! Aniden alev alıyor

İrlanda’da binlerce Airfryer ciddi yangın riski nedeniyle geri çağrıldı. Aşırı ısınma sonucu aniden alev alabilen cihazlar için tüketicilere “derhal kullanmayı bırakın” uyarısı yapıldı. Uzmanlara göre risk, ev kazalarına yol açabilecek kadar yüksek!

İmamoğlu cezaevinden mesaj gönderdi: ‘Fotoğraflarımı özgür bırakın’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Silivri Cezaevinde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etti. Özdağ, İmamoğlu’nun taleplerini açıkladı.

Orhan Gencebay mahkemelik oldu

Orhan Gencebay, Sarıyer’deki kiracısıyla kira anlaşmazlığı nedeniyle mahkemelik oldu. Yerel mahkemenin tahliye kararı üst mahkemeden döndü. Dava yeniden görülecek.

Özgür Özel, 12 yıl önce katledilen Ali İsmail Korkmaz’ı andı: ‘Hep 19 yaşında…’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Gezi Parkı eylemleri sırasında katledilen Ali İsmail Korkmaz’ı ölüm yıldönümünde andı.

Son dakika… Terör örgütü PKK cuma günü silah bırakıyor

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, terör örgütü PKK’nın 11 Temmuz’da silah bırakacağını açıkladı. Doğan, “11 Temmuz’da Süleymaniye’de olacağız” dedi.