İdrar yolu enfeksiyonlarına son veren meyve: Sistitten eser bırakmıyor, bilim kanıtladı!

Yıllardır kızılcık, idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE) karşı doğal bir çözüm olarak biliniyordu. Şimdi ise Bond Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bu faydayı bilimsel olarak doğruladı. Araştırma, kızılcık suyu içmenin, idrar yolu enfeksiyonu riskini %54 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.

European Urology Focus dergisinde yayımlanan bir araştırma, dünya çapında 3.091 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen 20 farklı çalışmayı inceledi. Bu kapsamlı analiz, kızılcıkların, bakterilerin idrar yolu duvarlarına yapışmasını engelleyerek enfeksiyon riskini azaltan bileşikler içerdiğini ortaya koydu.

Antibiyotik ihtiyacını da yüzde 59 oranında azaltıyor

Kızılcık bakterilerin mesane duvarlarına yapışmasını engelleyen proantosiyanidin (yoğunlaştırılmış tanen) adı verilen bir bileşik içeriyor. Bu bileşik aynı zamanda diş eti hastalıklarını ve mide ülserini önlemeye de yardımcı oluyor. Araştırma, kızılcık suyunun idrar yolu enfeksiyonu sıklığını azaltmanın yanı sıra antibiyotik ihtiyacını da %59 oranında azalttığını ortaya koydu. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonu geçirenlerde kızılcık suyu tüketiminin semptomları belirgin şekilde hafiflettiği gözlemlendi.

Araştırmanın başındaki Biyomedikal Bilimler ve Tıp Doçenti Christian Moro, antibiyotik direncinin arttığı günümüzde, etkili ilaç dışı tedavi yöntemlerinin bulunmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

İdrar yolu enfeksiyonları, kadınların yaklaşık %50’sini ve erkeklerin %20’sini hayatlarının bir döneminde etkileyen yaygın bir sağlık sorunu olarak öne çıkmaktadır. Son yıllarda, antimikrobiyal dirençli idrar yolu enfeksiyonlarının artış göstermesi, bu enfeksiyonların tedavisinde farmakolojik olmayan alternatif tedavi seçeneklerinin önemini artırmıştır.

Sistitin birçok türü bulunmakla birlikte, bilimsel araştırmalar, bu enfeksiyon türlerinin en çok kızılcıkla ilişkilendirilen bakteriyel sistit olduğunu ortaya koymuştur.

Related Posts

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.