Bilim İnsanları CO²’yi 15 Dakikada Sentetik Yakıta Dönüştürdü

Bilim İnsanları Yeni Teknoloji İle Karbon Dioksiti Sadece 15 Dakikada Sentetik Yakıta Dönüştürdü

Japonya‘da bilim insanları, karbondioksiti (CO²), karbon monoksite (CO) dönüştürmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Tohoku Üniversitesi, Hokkaido Üniversitesi ve AZUL Energy, Inc. ortaklığında yürütülen çalışma sonucunda, karbondioksitin sadece 15 dakika içinde sentetik yakıt bileşenine dönüştürülmesini sağlayan etkili bir teknoloji ortaya çıktı.

Araştırmacılar, ısıtıldığında büzülen, sıkıştırıldığında ise genişleyen sıra dışı bir madde üzerine çalışarak, püskürtme kaplı katalizörler ve doğrudan kristalleştirme teknikleri kullanarak hem işlem süresini hem de maliyeti düşürdü. Geliştirilen yeni yöntem, endüstrideki standartları değiştirerek işlem süresini 24 saatten yalnızca 15 dakikaya indirerek dikkat çekici bir başarı elde etti.

Mevcut dönüşüm tekniklerine kıyasla düşük maliyetli bir katalizörle çalışan araştırmacılar, geliştirdikleri teknik ile sadece endüstriyel gereksinimleri karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda daha yüksek bir performans sunarak çevreci bir yaklaşım ortaya koydu. Bu yeni teknoloji, sürdürülebilir yakıt üretiminde çığır açarak iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Tohoku Üniversitesi’nden Liu Tengyi, geliştirilen teknolojinin çevreci ve uygulanabilir bir çözüm sunduğunu belirterek, “Geleneksel yöntemlerle endüstriyel ölçekte çalışmak neredeyse imkansızdı. Ancak geliştirdiğimiz yeni teknik, bu zorlukları aşarak daha etkili bir çözüm sunuyor” dedi.

Bilim dünyasındaki bu önemli gelişme, sentetik yakıt üretimini çevre dostu ve erişilebilir hale getirirken, karbon nötr bir gelecek için yapılan çalışmalara ivme kazandırıyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.