İsrail’den Şara’nın “azınlıkları koruma” sözüne tepki: Gerçeği yansıtmıyor

İsrail Dışişleri Bakanı: “Suriye’deki Azınlıkların Güvenliği Sağlanmalı”

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın “tüm azınlıkları ve mezhepleri koruma taahhüdünün” gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Bakan Saar, sosyal medya hesabından, Cumhurbaşkanı Şara’nın Süveyda’daki son duruma ilişkin bugün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasına ilişkin yorumda bulundu.

Cumhurbaşkanı Şara’nın ülkesinin “tüm azınlıkları ve mezhepleri koruma taahhüdünün” gerçeği yansıtmadığını savunan Saar, Suriye’de azınlık olmanın “çok tehlikeli” olduğunu iddia etti.

Bakan Saar, Şara’nın İsrail ordusunun başkent Şam ve güney bölgelerine saldırılarının ülkesinin “istikrarını tehdit eden tehlikeli bir aşamaya sürüklediğine” işaret etmesinin “komplo teorisinden” ibaret olduğunu öne sürdü.

Dürzileri koruma gerekçesiyle Suriye’ye saldırılar düzenleyen İsrail’in Dışişleri Bakanı Saar, uluslararası topluma seslenerek Suriye’deki azınlıkların güvenliğini sağlanmasını talep etti.

“Dürziler, Suriye’nin Ulusal Dokusunun Temel Taşlarından Biridir”

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Süveyda kentindeki son duruma ilişkin yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, “Süveyda ili, hala Suriye devletinin asli bir parçasıdır ve Dürziler, Suriye’nin ulusal dokusunun temel taşlarından birini oluşturmaktadır.” ifadelerini kullanmıştı.

Süveyda halkının tüm kesimleriyle birlikte devletin yanında durduğunu ve bölünme projelerini reddettiğini açıkça ortaya koyduğuna dikkat çeken Şara, “Suriye devleti, ülkedeki tüm azınlıkları ve mezhepleri koruma taahhüdünü sürdürmektedir ve hak ihlallerinde bulunan herkesin hesap vermesini sağlamaya kararlıdır.” şeklinde konuşmuştu.

İsrail’in güney bölgeleri ve Şam’daki devlet kurumlarını “açıkça hedef alan saldırılarının ülkede istikrarı tehdit eden tehlikeli bir aşamaya sürüklediğini” de vurgulayan Şara, tüm bu gelişmelerin ardından durumu yatıştırmak amacıyla Amerikan ve Arap arabuluculuk girişimlerinin devreye girdiğini hatırlatmıştı.

Süveyda’daki Çatışmalar ve İsrail’in Saldırıları

Suriye’nin güneyindeki Süveyda ilinde 13 Temmuz’da Bedevi Arap aşiretleri ile bazı Dürzi silahlı gruplar arasında küçük çaplı çatışmalar başladı.

Bölgeye sevk edilen Suriye güvenlik güçlerine bazı Dürzi grupların saldırılarında onlarca asker öldü.

Güvenlik güçleri ile yerel silahlı bazı Dürzi gruplar arasındaki çatışmaların büyümesinin ardından taraflar arasında ateşkes sağlandı.

Ateşkes, kısa sürede bozulurken İsrail ordusu, Suriye güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenledi.

İsrail hava kuvvetleri, 16 Temmuz’da Suriye Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığını vurdu.

Süveyda’da aynı gün hükümet ile yerel gruplar arasında ateşkes yeniden sağlanırken İsrail savaş uçakları, Şam ve Dera’ya saldırılar düzenledi.

Anlaşmanın ardından bazı Dürzi silahlı grupların Bedevi Arapları zorla yerlerinden çıkarmaya başlamasıyla iki taraf arasında 17 Temmuz’da çatışmalar yeniden alevlenirken güvenlik güçleri müdahil olmadı.

Güvenlik güçlerinin çekildiği Süveyda’da çatışmalar ve İsrail’in saldırılarında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Çatışmalar nedeniyle gıda, elektrik ve su temin edilemeyen bölgede insani kriz yaşanıyor.

Related Posts

Kod adı Toros… Denktaş’a verilen kritik görev… ‘İngilizler gelmeden tekneyi batıralım’

Gizli Teşkilat TMT’nin mensupları, Kıbrıs’a deniz yoluyla silah taşırken İngilizler tarafından fark edildi… Silahların ele geçmemesi için tek yapabilecekleri tekneyi batırmaktı… Yaptılar. Fakat yakalandılar, yargılandılar ve hapse atıldılar. Rauf Denktaş da bu süreçteki görevini yerine getirdi…

Damat Kamyonla Gelin Aldı

Düzce’de Ali Kemal Kazancı, kamyonunu gelin arabası yaparak Nermin Kazancı’yı aldı.

Türk Kızılay Uganda’da 10 Su Kuyusu Açtı

Türk Kızılay, Uganda’da 10 güneş enerjili su kuyusu açarak 50 bin kişinin temiz suya erişimini sağladı.

Eski CHP’li milletvekili Lale Karabıyık hayatını kaybetti

Eski CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, 59 yaşında tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Kıbrıs Barış Harekâtı’ndaki kritik anlar: İlker Başbuğ ‘Oradaydı’: Silahları susturan gücün sırrı

1963 yılında başlayan Kıbrıs olaylarının 1974 yılında hız kesmeyip çok sayıda can alması ile diplomatik görüşmeler başlatan Türkiye bu girişimden de olumlu sonuç alamayınca askeri harekat kararı verildi… Harekâtta görev alan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, bilinmeyenleri “Oradaydım”a anlattı.

Kırgızların 58 milyon dolar borcu kimin emriyle silindi?

Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan eden ve KKTC’yi yok sayan Kırgızistan ile ‘Borç Silme Anlaşması’ imzalanmış ve Kırgızların 58 milyon dolarlık borcu tek kalemde silinmişti. Sözcü yazarı Necati Doğru, 58 milyon dolarlık borcun kimin emriyle silindiğini açıkladı.