Akaryakıtta Fırtına Dindi Sanmayın! Tabelada Fiyat Yine Değişecek

Petrol fiyatlarına dair çeşitli kuruluşların tahminleri, piyasalarda kafa karışıklığına yol açtı. Dünya gazetesinden Emre Ergül’ün haberine göre Citi, Lipow Oil Associates ve Goldman Sachs gibi prestijli kurumların öngörüleri birbirinden oldukça farklı.

Citi’ye göre, petrol fiyatları yıl sonunda 70-80 dolar aralığına, 2025 yılında ise 60-70 dolar bandına düşecek. Citi’nin küresel enerji stratejisti Eric Lee, Yahoo Finance’e verdiği röportajda, stoklardaki artışın fiyatları aşağı çekeceğini belirtti. Lee, “Stoklardaki artış nedeniyle petrol fiyatları bu yılın sonunda 70-80 dolar aralığına düşecek. 2025’te ise 60-70 dolar arasında olacak. Küresel stoklar gelecek yıl önemli ölçüde artacak” dedi. Ayrıca Lee, küresel petrol talebindeki büyümenin yavaşlayacağını ve talebin 2030’dan önce zirve yapabileceğini ifade etti.

Teksaslı petrol danışmanlık şirketi Lipow Oil Associates’in Başkanı Andy Lipow ise Ortadoğu’daki gerilimin petrol fiyatlarını yükselteceğini öngörüyor. Lipow, “Ortadoğu’daki gerilimin artmasıyla petrolün varil başı fiyatı bu yıl 90 dolara çıkacak” dedi. İsrail ile İran’ın desteklediği Lübnan’daki Hizbullah milisleri arasındaki artan gerilimlerin, Tahran’ı daha doğrudan kapsayabileceği endişesi, petrol arzında kesintilere yol açabilir. Bu durum Brent petrol fiyatlarının varil başına 90 dolara çıkmasına neden olabilir.

Goldman Sachs ise tahminlerini değiştirmeyerek, gelecek yıl için petrol fiyatlarını varil başına ortalama 82 dolar olarak öngördü.

Küresel petrol talebi konusunda diğer görüşler ise şöyle:

  • Uluslararası Enerji Ajansı: “Küresel petrol talebi 2030’dan önce zirveye ulaşacak.”
  • OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais: “Petrol talebinin zirve noktası ufukta görünmüyor. Bu, tüketiciler için tehlikeli bir yorum ve enerji dalgalanmasına yol açabilir.”
  • Goldman Sachs analistleri: “Bazı önde gelen tahminciler petrol talebinin 2030 yılına kadar zirve yapacağını öngörse de, araştırmalarımız petrol kullanımının 2034 yılına kadar artacağını gösteriyor.”
  • Asya-Pasifik Doğal Kaynaklar Eşbaşkanı Nikhil Bhandari: “Talebin zirvesine bir on yıl daha var ve zirveye ulaştıktan sonra keskin bir düşüş yerine birkaç yıl daha sabit kalabilir.”

Emtia piyasalarında, petrol fiyatlarının gelecekte nasıl şekilleneceği konusunda yoğun bir tartışma yaşanıyor. Citi, Lipow Oil Associates ve Goldman Sachs’ın farklı tahminleri, bu konuda kesin bir öngörüde bulunmayı zorlaştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx