Almanya’da iktidardaki Toplumsal Demokrat Parti (SPD), eski Şansöyle Gerhard Schröder’i, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile olan bağı nedeniyle ihraç etmeyi planlıyor. Schröder, Moskova’nın Ukrayna işgalini başlatmasından bu yana Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile yakın bağlantıları nedeniyle önemli halde eleştiriliyor.
Bu tenkitlerden hissesini alan SPD de eski başbakanın ihraç edilmesini resmen tartışmaya başladı.
Partinin Hanover teşkilatı tarafından verilen önergeler hakkında incelemelere başlayan tahkim kurulu şimdi bir karar almadı. Ama sürecin haftalar alabileceği belirtiliyor. Lokal parti yetkilisi Christoph Matterne, Schröder’in üyeliğine karşı 17 önerge aldıklarını söyledi.
‘SCRÖDER İÇİN PUTİN İLE İLGİSİ DAHA ÖNEMLİ’
Partinin kıdemli üyesi Thomas Kutschaty de Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, Schröder’in “Putin’e olan mali ve ferdî bağımlılığının SPD’ye olan bağlılığından yahut şansölyesinin mirasından daha değerli olduğuna karar verdiğini” söyledi.
Fakat hukukçular, üyelerin partiden ihraç edilmesinin önünde büyük maniler olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıyeten, Schröder, aleyhinde çıkacak rastgele bir karara itiraz hakkına da sahip.
ALMANYA’DA 7 YIL BAŞBAKANLIK YAPTI
1998’den 2005’e kadar Almanya Şansölyesi olarak misyon yapan Schröder, o periyotlarda Putin ile yakın dostluk geliştirdi. 2005 seçim sonuçlarının akabinde başbakanlıktan istifa etmesinden yalnızca birkaç ay sonra Schröder, çoğunluk payı Rus devlet güç şirketi Gazprom’a ilişkin olan Rus-Alman şirketi Nord Stream AG’nin kontrol şurası lideri oldu.
2017 yılında Schröder, Rus devlet güç şirketi Rosneft’in de kontrol konseyi başkanlığına seçildi.
Ancak Moskova, Ukrayna’yı işgalini Şubat ayında başlattığından beri, Schröder Kremlin’le olan yakın bağları ve Rusya ile ticari bağlarını kesme konusundaki isteksizliği nedeniyle ağır tenkide maruz kaldı. Eski Alman başkan işgali haksız bularak kınadı lakin Putin’i eleştirmedi. Ayrıyeten, kamu ve siyasi baskı onu vazgeçmeye zorlayana kadar Rus güç devlerindeki çıkarlı vazifelerinde kalmaya devam etti.
ALMAN PARLAMENTOSU SCHRÖDER’İN ÖZEL HAKLARINI GERİ ALDI
Alman Parlamentosu, Schröder’in eski bir şansölye olarak özel hak ve ayrıcalıklarını azaltma yoluna gitti. Vergi mükellefleri tarafından finanse edilen ofisi ve işçisi elinden alındı.
Avrupa Parlamentosu ayrıyeten, Schröder ve Rusya ile mali bağları olan öbür AB siyasi figürlerine yaptırım uygulanması davetinde bulunan bir kararı da kabul etti. Tüm bunların akabinde nihayet mayıs ayında Schröder Rosneft’in denetleme şurasından ayrılacağını açıkladı. Ayrıyeten Gazprom’da bir denetleme konseyi konumu için aldığı teklifi de geri çevirdi.
SCHRÖDER: SAVAŞ YALNIZCA DİPLOMASİ YOLUYLA SONA ERDİRİLEBİLİR
Tüm tenkitlere karşın, 78 yaşındaki Schröder Putin ile bağları konusunda geri adım atmamakta kararlı görünüyor. Birkaç gün evvel Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine “Başkan Putin ile görüşme fırsatlarından” vazgeçmeyeceğini söyledi. Röportajda Schröder “Ukrayna’da askeri bir tahlile inanmıyorum. Neden silah tedariğine odaklanılıyor? Savaş fakat diplomatik müzakerelerle sona erdirilebilir” dedi.