Dolar Sahiplerinin Dizlerinin Bağı Çözüldü: Aylar Sonra Bir İlk Yaşandı

Ekonomide rasyonel politikalar yürütmemesi nedeniyle Türkiye’de büyük bir enflasyonist ortamın oluşmasına neden olan Şahap Kavcıoğlu yönetimindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mayıs seçimlerinin ardından Hafize Gaye Erkan’ın göreve gelmesiyle birlikte 180 derecelik bir ekonomik model değişikliğine gitmişti.

Ani kur artışlarını engellemek amacıyla 21 Aralık 2021 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanan Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) tasfiyesine başlayan Erkan ve ekibi, Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğler aracılığıyla Ekim ayı itibarıyla uygulamadan büyük bir çıkış yaşanmasını sağlarken, KKM’deki tasfiye planı durma noktasına geldi.

10 HAFTA SONRA EN DÜŞÜK SEVİYEYE GERİLEDİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bugün yayımladığı haftalık veriler ile KKM’deki haftalık düşüş hızının 13,4 milyar liraya gerilediğini duyurdu.

Son olarak Eylül ayında alınan kısıtlama kararlarının ardından haftalık 75 milyar lira çıkış vermeye başlayan Kur Korumalı Mevduat stokları, aralık ayı itibarıyla durma noktasına geldi. Geçtiğimiz hafta 24,3 milyar liraya gerileyerek ekonomi yönetimini alarm durumuna geçiren veriler bu hafta daha da geriledi ve 13,4 milyar liraya düştü.

EKONOMİ YÖNETİMİNE BİR İYİ BİR KÖTÜ HABER

TCMB, bir yandan rezervlerini artırıyor olsa da, KKM’de istenen çıkışın yaşanmaması dolar/TL paritesinde yeni bir kriz beklentisi yaratmaya devam ediyor.

Ekonomistler, planlı yapılmayan tasfiyenin KKM’deki mevduatı hızlıca döviz tevdiat hesaplarına yönlendirebileceği uyarısında bulunurken, bankaların yüzde 45 seviyesinin üzerinde sunduğu mevduat faizleri de KKM’de çıkışları hızlandırabilmiş değil .

Uzun süredir Türkiye’ye giriş yapması beklenen yabancı sermayenin bu hafta itibarıyla ufukta görülmüş olması yatırımcıların yüzünü güldürürken, TCMB’nin ilerleyen günlerde KKM’deki çıkışları hızlandıracak yeni kararlar almasına kesin gözüyle bakılıyor.

ŞİRKETLERİN VERGİ AVANTAJI KALDIRILABİLİR

KKM’deki paranın büyük bir bölümünü şirketlerin mevduatları oluşturmakta. Şirketler, normal şartlarda TL mevduatı olarak tutacakları bu para için vergi ödemek zorunda kalırken, KKM için sunulan vergi istisnası, dev şirketlerin milyarlar liralık vergiden muaf tutulmasına neden oluyor.

KKM’yi cazip haline getiren bu uygulamaya son verilmesi, çok sayıda şirketin KKM mevduatını uygulamadan çekmesine neden olabilir. Çok sayıda ekonomist, ilerleyen dönemde bu doğrultuda adımlar atılmasını muhtemel görüyor olsa da, vergi istisnasına aniden son vermek şirketlerin milyarlarca doları bulan mevduatlarını dövize kaydırmasına neden olabilir.

Bu nedenle TCMB, bir yandan bankalara verdiği talimat ile TL mevduat faizlerinin yukarı çıkarılmasını isterken, yakında getirilecek kısıtlamalar ile şirketlerin milyarlarca dolarlık mevduatının TL mevduatına yönlendirilmesi hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir