Gökyüzüne kızılötesi kamera yerleştirip uzaylı arayacaklar

Yeni Geliştirilen Kamera Sistemi Uzayda Gezegen Dışı Varlıkları Arayacak

Harvard Üniversitesi’nden Laura Domine liderliğinde geliştirilen yeni kamera sistemi, Galileo Projesi, Whitin Gözlemevi, Scientific Coalition for UAP Studies ve Atlas Lens Co. gibi birçok kurumdan bilim insanlarıyla birlikte yürütülüyor. Bu heyecan verici proje, son olarak 2025 Mart ayında Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansı’nda (LPSC) duyuruldu.

Kameranın adı ‘Dalek’, Doctor Who dizisindeki ikonik makine karakterine ithafen verildi. NASA’nın 2023’te yayınladığı önerilere dayanarak tasarlanan bu kamera, milisaniyelik ölçeklerde ayarlanabilen, çoklu sensörlerle donatılmış bir sistemdir. Görüntü, renk, hareket, ses ve diğer özellikleri eş zamanlı olarak algılayabilir.

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Avi Loeb, Galileo Projesi lideri olarak sistemin detaylarını paylaştı. Harvard, Pennsylvania ve Nevada’da bulunan üç gözlemevi, kızılötesi, optik, radyo ve ses dalga bantlarında gökyüzünü sürekli tarayarak veri topluyor. Bu gözlemevlerinde bugüne kadar toplamda 1 milyon nesne gözlemlendi.

Bu büyük veri havuzu, yapay zeka destekli sistemlerle analiz ediliyor. YOLO (You Only Look Once) modeli nesne tespiti için kullanılırken, SORT (Simple Online and Realtime Tracking) algoritması hareket izleme işlemlerini yürütüyor. Sistem, uçak, kuş, uydu gibi bilinen nesneleri tanıyabilmekte ve anomali gösterenleri ayırt edebilmektedir.

İlk beş ayda yarım milyondan fazla nesne incelendi ve bunlardan yaklaşık 80 bini sıra dışı hareketler sergiledi. 144 nesne hala açıklanamıyor ve hakkında yeterli veri olmaması sebebiyle kesin bir yorum yapılamıyor.

Prof. Loeb, çok noktalı algılama metodlarını kullanarak nesnelerin hız ve ivmelerini daha doğru bir şekilde ölçmeyi hedeflediğini belirtti. Böylece normal nesnelerden farklı davranışlar sergileyen potansiyel teknolojik varlıkları daha kolay belirleyebilecekler.

Galileo Projesi’nin amacı, insan yapımı olmayan ve teknolojik izler taşıyan nesneleri bulmak. Profesör Loeb, “Eğer sadece bir tanesi bile insan yapımının ötesinde bir yetenek sergilerse, bu bilim tarihinin en büyük keşfi olabilir” dedi.

Related Posts

Büyük kayıp! Renault’a Nissan şoku

Fransız otomobil üreticisi Renault, Nissan’daki hisselerini muhasebeleştirme şeklini değiştirerek 9,5 milyar euroluk nakit dışı zarar açıkladı. Şirketin bu karar, 2025 mali yılının ilk yarısındaki kazançlarını etkileyecek.

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

BMW’den EV çağına yeni soluk: 800 km menzil, ışık hızında şarj

Alman otomotiv devi BMW, elektrikli araç pazarındaki iddiasını yeni nesil iX3 ile güçlendiriyor. Şirketin “Neue Klasse” adını verdiği yepyeni platform üzerine inşa edilen ilk seri üretim model olacak iX3, 2025 IAA Mobility fuarında dünya prömiyerini …

Xbox’un yeni RPG dünyası büyülüyor

Xbox’un 2025 Yaz Vitrini’nde öne çıkan yapımlardan biri InXile tarafından geliştirilen Clockwork Revolution oldu. Steampunk bir şehirde geçen ve zamanla oynamaya dayalı bu RPG, oyuncuya geçmişe müdahale ederek bugünü değiştirme gücü veriyor. Eski …

Amazfit T-Rex 3’ün navigasyon ve haritası güncellendi

Dayanıklı yapısıyla bilinen Amazfit T-Rex 3 akıllı saatler için önemli bir yazılım güncellemesi yayınlandı. 3.8.5.1 versiyon numaralı bu yeni sürüm, özellikle harita ve navigasyon özelliklerini geliştirerek kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor …

Sağlık ve fitness takibinde elektronik tekstiller

Sağlık ve fitness dünyası, elektronik tekstillerle yeniden şekillendi. Giyilebilir teknolojinin en yenilikçi yüzü olan elektronik tekstiller, akıllı sensörlerle donatılmış kumaşlar aracılığıyla kullanıcıların sağlık verilerini gerçek zamanlı olarak …