Her gün tüketiyoruz ama 1 gramı bile zehir saçıyor

Sakız, sadece hoş bir alışkanlık değil aynı zamanda her lokmada yüzlerce mikroplastik partikülü yutma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles’tan (UCLA) araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmaya göre, sakızın içerdiği mikroplastiklerin insan sağlığını tehdit edebileceğini ortaya koydu.

Araştırma, sakızın çiğnenmesiyle birlikte tükürüğümüze mikroplastiklerin salındığını ve bunun ardından yutulma riskinin ortaya çıktığını gösteriyor. UCLA’dan mühendislik profesörü Sanjay Mohanty, araştırmanın amacının kimseyi korkutmak olmadığını aktarsa da, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinin hala netlik kazanmadığına dikkat çekti.

BİR PARÇA SAKIZ ÇİĞNEYEN BİRİ 3000 MİKROPLASTİK YUTUYOR 

Çalışma, sakızın içerdiği doğal ve sentetik bileşenlerin mikroplastik salınımını artırabileceğini gösterirken, yapılan denemeler her gram sakızın ortalama olarak 100 mikroplastik saldığını ve bazı örneklerde bu sayının 600 mikroplastik partiküle kadar çıktığını ortaya koyuyor. Bir sakız parçasının genellikle 2 ila 6 gram arasında olduğu düşünüldüğünde, bir kişi yalnızca bir parça sakız çiğneyerek 3 bine kadar mikroplastik yutabiliyor.

İLK 2 DAKİKADA TÜKÜRÜĞE KARIŞIYOR 

Bu bulgular sıklıkla sakız çiğneyen bir kişinin yılda yaklaşık 30 bin mikroplastik tüketmiş olabileceğini ortaya koyuyor. Her ne kadar bu durumun sağlık üzerinde kesin bir etkisi olup olmadığına dair bir kanıt bulunmasa da, bu mikroplastiklerin potansiyel olarak zararlı olabileceği düşünülüyor. Araştırma, plastiklerin özellikle çiğneme sırasında hızla ayrıldığını ve bu süreçte salınan mikroplastiklerin büyük çoğunluğunun ilk 2 dakika içinde tükürüğe karıştığını gösteriyor.

 

 

 

 

Related Posts

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.