İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 Sonuçları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını belirlemeye yardımcı olan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekse göre, 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Nisan ayında endeks, mart ayındaki 51,5 seviyesinden hafif bir düşüş göstererek 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Bu, Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğiliminde bir azalma olsa da nisan verisi son 5 ayın en düşük ivmesine ulaştı.

Almanya, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olmasına rağmen nisanda üretimde düşüş yaşanırken, ABD ise ikinci en büyük ihracat pazarı olarak üretimde genişlemeye devam etti.

Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azalırken, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşladı. İtalya’da ise ekonomik aktivite üst üste üçüncü kez aylık bazda artış gösterdi.

Orta Doğu’da, Suudi Arabistan en hızlı büyüme ivmesine sahipken, Kanada ekonomik aktivitede en keskin düşüşü yaşadı.

İmalat Sektöründe Üretim Trendleri

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da nisan ayında üretimde düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite azalırken ABD’de genişlemeye devam edildi. Nisan ayında büyümenin yavaşladığı diğer pazarlar arasında İspanya, Hollanda ve Fransa bulunmaktadır.

İtalya’daki ekonomik aktivite artarak devam ederken, Rusya ve Romanya’da üretimde azalma gözlendi. Orta Doğu pazarında ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızla büyüdüğü görüldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklere rağmen Türk ihracatçılarının nisan ayında talep ikliminde hafif bir iyileşme görmesinin umut verici olduğunu belirtti. Harker, küresel ticaretteki aksamaların Türk imalat sektörünü nasıl etkileyeceğinin önümüzdeki dönem performansı için belirleyici olacağını vurguladı.

Related Posts

Türkiye’nin gündemi asgari ücrete ara zam: Temmuz ayında artış olacak mı?

Asgari ücret Temmuz 2025’te artacak mı? Ara zam ihtimali var mı? Emekli maaşlarında değişiklik olacak mı? İşte tüm ayrıntılar…

Bakan Kurum: Nusaybin bir yıldız gibi parlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2015-2016 yılları arasında yaşanan terör olayları sırasında ağır yıkıma uğrayan Mardin’in Nusaybin ilçesini yeniden inşa etti.

Uluslararası rapor yayımlandı: Türkiye’nin en değerli 20 markası belli oldu!

Türkiye’nin en değerli markaları listesi güncellendi. Listeye bu yıl birçok yeni isim katıldı, bazı köklü markalar ise dikkat çeken bir yükseliş gösterdi. İşte Türkiye’nin en değerli 20 markası…

Altın yatırımcısı tetikte: Fiyatlar rekora yaklaştı, gram altın ne kadar?

Altın fiyatları, ABD merkezli ekonomik gelişmelerin etkisiyle yön arıyor. Gram altın ve ons altın yeni güne dalgalı başladı. Yatırımcılar rekor seviyelere yakın altının yönünü belirlemek için piyasaları yakından izliyor. Peki, gram ve çeyrek altın ne kadar? İşte 27 Mayıs altın fiyatları…

Bakan Işıkhan: Sağlıklı ve güvenli bir çalışma hayatı temel hedefimizdir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Tek bir çalışanımızın dahi mesleği sebebiyle hayatını kaybetmediği sağlıklı ve güvenli bir çalışma hayatı temel hedefimizdir. Önceliğimiz, işin geleceğinden önce işçimizin, çalışanımızın geleceğidir. Yani onların can güvenliği ve sağlığıdır” dedi.

Bankalar faizleri yükseltebilir: Merkez Bankası’ndan sıkılaşma adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası cinsi yurt dışı kaynaklı kısa vadeli borçlanmalarda zorunlu karşılıklar artırdığını açıkladı. Söz konusu adım, Makro finansal istikrarı sağlamak ve parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek …