Neden yemek yedikten sonra bile tatlıya yerimiz olur?

Bilim İnsanları Açıklıyor: Tatlılara Olan Düşkünlüğümüzün Gerçek Nedeni!

Bilim insanları, tatlılara olan düşkünlüğümüzün arkasındaki gerçek nedeni araştırdı ve ilginç bulgular ortaya koydu.

Yapılan bir araştırmada, fareler üzerinde deneyler gerçekleştirildi. Bir grup fareye bir gün boyunca yemek verilmedi ve ardından 90 dakika boyunca standart besinlerle beslendiler. Daha sonra, farelere 30 dakika boyunca ya tatlı bir yiyecek ya da standart bir yiyecek sunuldu. Şaşırtıcı bir şekilde, fareler tatlıyı tercih etti ve şekerli yiyeceklerle, standart yiyeceklere göre altı kat daha fazla kalori aldılar.

Araştırmacıların açıklamasına göre, yüksek şekerli yiyeceklerin beyinde bulunan pro-opiomelanocortin (POMC) nöronlarını aktive etmesi bu tercihin arkasındaki sebep. Fareler standart yiyecekleri tükettiklerinde beyinleri tokluk sinyali gönderirken, tatlı yediklerinde beynin ödül merkezi devreye girerek daha fazla yemeleri gerektiğini söylüyor.

Araştırmacı Henning Fenselau, durumu şu şekilde açıkladı: “Evrimsel olarak, şeker doğada nadir bulunur ancak hızlı enerji sağlar. Beyin, şeker olduğunda daha fazla alım için programlanmış durumdadır.”

Şekerin vücuda hızlı enerji sağlama özelliği, beynin onu ödül olarak algılamasını sağlar ve bu da beynimizin her tatlıda daha fazlasını istemesine neden olur. Fareler üzerinde yapılan bu araştırma, insan beyninin de benzer şekilde şekerle bağımlılık yapıcı etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Şeker, zamanla madde bağımlılığına benzer davranışsal ve kimyasal değişikliklere sebep olabilir.

Related Posts

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.