Astrofobi, şimşek ve gök gürültüsü üzere gökyüzüyle ilgili olaylara karşı duyulan, olağanın üzerinde kaygıdır. Astrafobi sözü Yunancadaki ‘astrape’ yani ‘şimşek’ ile ‘phobos’ yani ‘fobi’ sözlerinin birleşiminden türemiştir.
Astrofobi her yaştan insanı etkileyebilir, fakat çocuklarda yetişkinlerden daha yaygın olabilir ve hayvanlarda da görülür. Bu korkusu olan bir çok çocuk sonunda büyür, fakat öbürleri fobiyi yetişkinliğe çevirir.
Astrofobi nedir?

Astrofobiye sahip olan şahıslar havanın bozmasından, gök gürültüsü sesinden, şimşek çakmasından çok derecede korkarlar.
Gök gürültüsü ve fırtına fobisi, özgül fobiler kategorisine giren bir fobi çeşididir.

Bu sesi duymamak için meskendeki pencereleri kapatırlar gerekirse çok yüksek seste müzik açarlar, şimşek çaktığını görmemek için perdeleri kapatırlar bazen yorganın altına bile girebilirler. Havanın bozuk olduğu günlerde dışarı dahi çıkmak istemezler zira dışarıda başlarına çok makûs şeylerin geleceğini düşünürler.
Gök gürültüsü korkusu ve fobisi nasıl başlar?

Fırtına üzere tabiat olaylarının birtakım durumlarda vefatla sonuçlandığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu durumlardan dolayı beşerler ortasında gök gürültüsü ve fırtına üzere olaylardan korkulması yaygındır. Fakat bu endişe çok daha ağır bir halde hissediliyorsa, günlük hayatta zorluk çıkarıyorsa bu gök gürültüsü ve fırtına fobisidir.
Küçük yaşlardaki çocuklar gök gürültüsünün sesinden korkarlar.

Bu onlar için yabancı ve epeyce ürkütücü bir sestir. Bu endişeyi şiddetli formda yaşayan çocuklarda ileri devirlerde fobiye dönüşme ihtimali yüksektir.
Gök gürültüsü ve fırtına fobisi, bireylerin başına gelen olumsuz ve travmatik olaylar sonucunda da ortaya çıkabilir.

Daha önce elektrik çarpması üzere bir olay deneyimlemiş bireylerde, yakınında bir bölgeye yıldırım düşen ve bu yerdeki tahribatı görenlerde, sevdiklerini elektrik çarpması sonucu kaybeden bireylerde gök gürültüsü ve fırtına fobisi ortaya çıkabilir.
Kişilerde genetik transfer yoluyla da ortaya çıkabilmektedir.

Ailesinde gök gürültüsü ve fırtınadan çok korkan bireylerin olması bireylerin bu fobiye sahip olmalarına neden olabilir.
Gök gürültüsü korkusu ve fırtına fobisinin belirtileri nelerdir?

Gök gürültüsü ve fırtına fobisi olan şahıslarda başka özgül fobilerde de olduğu üzere titreme, ağlama, nefes alamama, panik, süratli kalp atışı, mide bulantısı üzere belirtiler görülür.
Bu fobiye sahip olan bireyler fırtına, şimşek çakması, gök gürültüsü üzere hava durumu olayları esnasında yalnız kalmak istemezler.

Yalnızlık onların daha da panik olmasına sebep olur. Bu fobiye has bir öbür belirti de bir yerlere gizlenme istediğidir.
Bu fobiye sahip şahıslar havanın makûs olduğunu gördüklerinde bir battaniyenin yahut yatağın altına saklanmak, dolaba gizlenmek, kendince korunaklı olduğunu düşündükleri bir odaya kapanmak üzere davranışlarda bulunurlar.
Fobisi olan şahısların hava durumuyla ziyadesiyle ilgili olduğunu görebilirsiniz.

Sürekli olarak havanın makûs olup olmadığına bakarlar. Bu şahıslar ekseriyetle güneşli günlerde dışarı çıkmayı tercih ederken havanın kapalı olduğu günlerde konutta kalırlar.
Gök gürültüsü ve fırtına fobisinin tesirleri nelerdir?

Gök gürültüsü ve fırtına fobisi, birinci bakıldığında hayatımızı çok etkileyecek bir fobi üzere gözükmeyebilir lakin durum bu türlü değildir. Zira bu fobiye sahip bireyler fobileri yüzünden hayatlarını kısıtlamak zorunda kalırlar ve toplumsal etraflarında ve iş hayatlarında problemler ortaya çıkar.
Astrofobi tedavi metotları nelerdir?

Bilişsel davranışçı terapi gök gürültüsü ve fırtına fobisinin tedavisinde epey sık kullanılan ve muvaffakiyet oranı yüksek bir psikoterapi usulüdür.
Burada fobinin oluşum nedenleri incelenir ve bu nedenlerin üzerine gidilerek ilerleme kaydetmek amaçlanır.
EMDR ise bu fobiyi yenmek ismine sıkça kullanılan bir öteki tekniktir.

fobinin oluşumunun sebebi şayet bir travma ise danışana epey yararlı olacaktır. Zira EMDR travma anılarının üzerine giderek bu anıların bugüne dek süregelen bilişsel tesirlerini ortadan kaldırmaya, kişiyi anıya dair nötrlemeye odaklanır.
Gök gürültüsü ve fırtına fobisi tedavi prosedürlerinden biri de nefes terapisidir.

Bu tedavi ile şahıslar olumsuz hava şartları sırasında gerçek nefes tekniklerini kullanarak sakinleşmeye çalışırlar.
Kişiyi yavaş ve kademeli bir formda fobisinin yönelik olduğu şeye maruz bırakmak da tesirli tedavi usulleri ortasındadır.

Bu tedavi sisteminde psikoterapistler öncelikle gök gürültüsü sesi yahut fırtına, şimşek çarpması üzere olayların kaydedildiği bir görüntü izleterek başlayabilirler.
En değerli tedavi biçimi ‘korkunun üzerine gitmek’tir.

Örneğin, gök gürültüsünden korkan ve masaların altına saklanan bir kediyi rahatlatmaya çalışmak, hayvanı daha kaygılı hale getirebilir. Bu yüzden en gerçek davranış biçimi her şeyin yolunda gittiği havası yaratmak, hiçbir şey yokmuş üzere davranmaktır.