Odatv gölge kabineyi araştırdı… 30 günlük icraat… Kim, ne yaptı… SHP neden başarısız oldu

Odatv-Özel

CHP’nin gölge kabinesi, partinin yeni Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinden oluşan bir yapı.

Gölge kabine, CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından 12 Kasım 2023 tarihinde açıklandı.

Gölge kabine, AKP’nin her bakanlığını takip eden, denetleyen, gerektiğinde yapıcı muhalefet yapan, siyaset üreten bir rol üstlenmekte.

Gölge kabine üyeleri, ilgili bakanlıkların sorunlarına ve çözüm önerilerine dair basın toplantıları, raporlar, açıklamalar ve ziyaretler yapmakta.

Gölge kabine, aynı zamanda CHP’nin iktidara hazır olduğunu göstermek için çalışmalar yürütmekte.

Odatv, CHP’nin Gölge Kabinesi’nde yer alan isimlerin bu zamana kadar nasıl bir çalışma yürüttüklerini derledi.

CHP’nin Gölge Kabinesi’nde yer alan isimler ve görevleri şöyle:

Gölge kabinede yer alan isimler ve görev dağılımı ise şöyle:

“Selin Sayek Böke – Genel Sekreter

Deniz Yücel – Parti Sözcüsü

Özgür Karabat – Genel Sayman

Gökçe Gökçen – Adalet Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Aylin Nazlıaka – Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan
Yardımcısı

Gamze Taşcıer – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Gülşah Deniz Atalar – Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

İlhan Uzgel – Dışişleri Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Deniz Yavuzyılmaz – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Sevgi Kılıç – Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Burhanettin Bulut – Halkla İlişkiler ve Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Yalçın Karatepe – Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Murat Bakan – İçişleri Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Koza Yardımcı – Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Suat Özçağdaş – Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Yankı Bağcıoğlu – Milli Savunma Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Zeliha Aksaz Şahbaz – Sağlık Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Pınar Uzun – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Gül Çiftçi – Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Erhan Adem – Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Volkan Demir – Ticaret Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Ulaş Karasu – Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Gökhan Zeybek – Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Ensar Aytekin – Yurtiçi ve Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı”

KİM NE YAPTI

Odatv’nin derlediğine göre Gölge Kabine’de yer alan isimlerin son dönem performansı şöyle:

1- CHP Sözcüsü Deniz Yücel, 4 Aralık’ta yaptığı açıklamada yerel seçimlere ilişkin “En az bin seçim çevresinde ön seçim yapılacak, bu seçim çevrelerini de haftadan haftaya belirleyip, kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

2- Kırmızı bültenle arandığı halde T.C. vatandaşlığı alan pek çok kriminal ismin gündeme gelmesinin ardından CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, 3 Aralık’ta konuyu yazılı bir soru önergesi ise TBMM gündemine taşıdı. CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP döneminde “Varlık Barışı” adı altında çok sayıda düzenleme yapıldığına işaret ederek, “Varlık barışı düzenlemeleri konusunda iktidarı uyardık. Önlem alınması gerektiğini de belirttik. Ancak uyarılarımızı dikkate almayan AKP yönetimi, ülkemizi göz göre göre kara para konusunda gri listeye soktu! Kaynağı belirsiz döviz girişleri Türkiye’yi kara para cennetine çevirdi. Ancak sadece kara para değil, kriminal isimler de ülkemize doluştu.” dedi.

Özgür Karabat, 26 Kasım’da yaptığı açıklamada ise “Atatürk, Keban, Karakaya, Ilısu gibi barajlarımızı satacaklar. Sektörün uzmanlarına göre, kamunun santrallerinin bedeli 50 milyar doları buluyor. Bunları Mehmet Şimşek, yerel seçim sonrası satarak günü kurtaracak. Şimşek’in dezenflasyon ve yabancı yatırım sürecinin yılın ikinci yarısında başlayacağı sözünün temeli, TCMB’nin yeni para politikaları değil, özelleştirme kaynaklı döviz girişidir…Mehmet Şimşek’i buradan tekrar uyarıyorum: Saray’ın kirli planlarını uygulayan insan olarak tarihe geçme! Gittiğin yol, yol değil. Elbet hesabı sorulur” demişti.

3- CHP’li Gökçe Gökçen 21 Kasım’da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a “HSK, Seçkin Yılmaz hakkında FETÖ incelemesi yürütürken özel kalem müdürü olarak atamışsınız; nasıl tarafsız inceleme yapılacak?” diye sormuştu.

4- CHP’li Aylin Nazlıaka, 5 Aralık’ta “Parlamentoda kadın temsilinde Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali bizim önümüzde” diyerek sitem etmişti.

5- CHP’li Gamze Taşçıer 2 Aralık’ta yaptığı asgari ücret açıklamasında “Bu zam değil, enflasyon farkını kapatma bedelidir” demişti.

6-CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar 30 Kasım’da yaptığı açıklamda, “AK Parti’nin kentsel dönüşüm karnesi başarısızlıklarla dolu” ifadelerini kullanmıştı.

7- CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Uzgel, 18 Kasım tarihli kıonuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretindeki söylemine ilişkin, “Hamas dedikçe Filistinliler daha iyi konumda olmuyorlar. O yüzden bu Hamas sevdasını bırakmasında fayda var Erdoğan’ın. Filistin halkına yardım etmenin çok fazla yolu var. O yollar mutlaka Hamas üzerinden geçmeyebilir” değerlendirmesini yapmıştı.

8- CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, 4 Aralık Dünya Madenciler günü kapsamında Bartın Amasra müessesinde madencilerle biraya gelmiş ve temaslarda bulunmuştu.

9- CHP’li Burhanettin Bulut, 1 Aralık tarihli açıklamasında “Kömür fiyatları geçtiğimiz yıla göre iki katına çıktı. Özellikle doğal gaza erişimin olmadığı nüfusumuzun yaklaşık yüzde 30’luk bölümü artan odun ve kömür fiyatları nedeniyle nasıl ısınacağını kara kara düşünüyor. Son bir yıl içerisinde odun ve kömür almak adeta lüks haline geldi. İki kattan fazla artan fiyatlar nedeniyle dar gelirli vatandaşlarımız temel bir ihtiyaç olmasına karşın yeteri kadar ısınamıyor, kışı battaniye altında geçirmek zorunda kalıyor” demişti.

10- CHP’li Yalçın Karatepe, 1 Aralık’taki sözlerinde “MB Başkanının söylediği ve piyasacıların alkışladıkları sözlerin meali şu: bizim enflasyonu düşürmek için uyguladığımız politikalar birilerine bir bedel ödettirecek, biz de bu bedeli ödettirmekten geri durmayacağız.” ifadelerini kullanmıştu.

11- İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın İzmir ziyaretiyle ilgili 18 Kasım’da açıklama yapan Murat Bakan, “İçişleri Bakanı’nın, emniyet müdürlerinin, jandarma komutanlarının, valilerin, kaymakamların yani devlet bürokrasisinin katıldığı ‘Türkiye’nin Huzuru Toplantısı’ adlı güvenlik toplantısında, AK Partili milletvekillerinin, AK Parti ve MHP İzmir İl Başkanlarının ne işi vardı? Devletin güvenlikle ilgili toplantısında siyasi parti temsilcileri neden katıldı?” diye sormuştu.

12- CHP’li Suat Özçağdaş, 24 Kasım’da yaptığı açıklamada “21 yıllık AKP iktidarı döneminde öğretmenlik mesleğinin saygınlığı yok edilmiştir. Öğretmenler ücretli, sözleşmeli, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen şeklinde 5 farklı şekilde istihdam edilmek istenmektedir.” demişti.

13 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 5 Aralık tarihli açıklamasında “Ülkeye yıllarca hizmet etmiş, vatan savunması için canlarını feda etmekten çekinmemiş, yurdun her köşesinde canla başla çalışmış olan askerlerimizin, emekli olunca ekonomik sıkıntı içerisine girmiş olmaları kabul edilemez” demişti.

14- CHP Genel Başkan Yardımcısı, Zeliha Aksaz Şahbaz, 1 Aralık tarihli açıklamasında “Türk Tabipleri Birliğine yapılan hukuk darbesi asla kabul edilemez. Hekimlik yargılanamaz, Türk Tabipleri Birliği susturulamaz.” demişti.

15- CHP’li Pınar Uzun Okakın, 19 Kasım tarihli açıklamasında “4,5 milyon Türk kullanıcısı olan oyun sektörü devi Steam, Türk Lirası ile oyun satışını platformundan yarın kaldırıyor. AKP iktidarı gençlere yük olma misyonunu bu platformlar üzerinden dahi eksik etmiyor. Türk Lirası ile satışın sonlanmasıyla beraber tüm oyunlar pahalanacak ve bu durum oyuncuların cebini yakacak” ifadelerini kullanmıştı.

16- CHP’li Gül Çiftçi, 20 Kasım’da verdiği röportajda yerel seçimlerde sandık güvenliği konusunda konuşmuştu: “Sandıklar gerçekten güvende olacak.”

17- CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, bugün yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı’nın deprem bölgesindeki narenciye üreticilerine kilo başı 1 TL destek verdiğini belirterek “Deprem altında ezilmiş üreticimizi ikinci bir depremde bırakıyorsunuz. Bizim belediyelerimiz bir çalışma yaptı; narenciyeyi alacak ihtiyacı olan ailelere dağıtacak. Bunu Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yapması gerekir. Mutlaka TMO’nun alım yapıp ikinci bir depremi yaşayan çiftçilerimizi bu zarardan kurtarması gerekiyor” dedi.

18- CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, 28 Kasım tarihli açıklamasında Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür Yardımcısı Murat Gül ve DHMİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Ayfer Kara ile ilgili yolsuzluk iddialarını soru önergesiyle TBMM gündemine taşımıştı.

19- CHP’li Gökhan Zeybek, bilet ücretlerine yapılan zamlarla ilgili Meclis’e soru önergesi verdi. Zeybek verilen cevaba, “Atanmış bakanlar ciddiyetten uzak cevaplar vererek adeta dalga geçiyor” demişti.

SESİ ÇIKMAYANLAR

CHP’nin gölge kabinesinde yer alıp da sesi çıkmayan isimler ise şöyle:

Sevgi Kılıç, Koza Yardımcı, Volkan Demir ve Ensar Aytekin.

SHP DÖNEMİNDE BAŞARISIZ OLDU

SHP döneminde gölge kabine kuruldu, ancak başarılı olamadı.

SHP, 1985 yılında SODEP ve Halkçı Parti’nin birleşmesiyle kuruldu. SHP, 1987 seçimlerinde %24,8 oy alarak ana muhalefet partisi oldu.

SHP Genel Başkanı Erdal İnönü, 1988 yılında gölge kabine oluşturdu. Gölge kabine, ANAP hükümetinin politikalarını eleştirmek, alternatif öneriler sunmak ve SHP’nin iktidara hazırlığını göstermek amacıyla çalıştı.

Ancak SHP’nin gölge kabinesi, beklenen etkiyi yaratamadı.

Gölge kabine üyeleri, ANAP hükümetinin bakanlarıyla karşılaştırıldığında yeterli tanınırlık, tecrübe ve karizmaya sahip değildi.

Gölge kabine üyeleri arasında eski bakanlar, milletvekilleri, akademisyenler, gazeteciler, sendikacılar ve sivil toplum örgütü temsilcileri vardı. Ancak bunların çoğu, halk tarafından bilinmiyordu.

Gölge kabine, ANAP hükümetinin politikalarını etkili bir şekilde eleştiremedi. Gölge kabine, ANAP’ın ekonomik, sosyal ve dış politikada yaptığı reformları, liberalleşmeyi, demokratikleşmeyi ve Avrupa Birliği ile ilişkileri reddetmedi.

Gölge kabine, ANAP’ın politikalarını daha iyi uygulayabileceğini iddia etti. Ancak bu, SHP’nin alternatif bir vizyon sunamadığı ve ANAP’ın gölgesinde kaldığı izlenimi yarattı.

Sonuç olarak, SHP’nin gölge kabinesi, ANAP hükümetine etkili bir muhalefet yapamadı ve SHP’nin iktidar alternatifi olmasını sağlayamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

esenyurt escort
beylikdüzü escort
istanbul escort
istanbul escort
bahçeşehir escort
bakırköy escort
şirinevler escort
şişli escort
esenyurt escort
avcılar escort
Kadikoy Escort
bonus hunt
betmarlo
egt oyna
pragmatic slot oyunları
barn festival
dog house megaways
betibom
sweet bonanza
tombala oyna
aresbet
wild west gold oyna
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
markaj giriş
sweet bonanza
sugar rush
diyarbet
diyarbet
diyarbet
gates of olympus oyna
big bass bonanza oyna
trwin
diyarbet
diyarbet
casipol
casipol
casipol
betingo
egt oyna
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
aviator oyna
aviator giriş
tombala
pendik escort
Casibom
Casibom Giriş
avcılar escort
esenyurt escort
beylikdüzü escort
istanbul escort
istanbul escort
bahçeşehir escort
bakırköy escort
şirinevler escort
şişli escort
esenyurt escort
avcılar escort
bonus hunt
betmarlo
egt oyna
pragmatic slot oyunları
barn festival
dog house megaways
betibom
sweet bonanza
tombala oyna
aresbet
wild west gold oyna
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
diyarbet
markaj giriş
sweet bonanza
sugar rush
diyarbet
diyarbet
diyarbet
gates of olympus oyna
big bass bonanza oyna
trwin
diyarbet
diyarbet
casipol
casipol
casipol
betingo
egt oyna
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
casipol
aviator oyna
aviator giriş
tombala
Kadikoy Escort
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler
footer link satın al
tanıtım yazısı satın al
backlink satın al